Monday, April 13, 2009

Ölbryggning hos Capsören

Påskhelgen har gått i ölets tecken. Torsdagen började med att vi delade på en Ölfabrikken Porter från april 2007. Det är en porter på 7,5 % rankad som den bästa porten i världen, Den smakar mer som en imperial stout vilket gör att jag uppskattar den mycket. På fredagen intogs en Epic stout från Brøkhouse, det är deras tolkning av en imp stout. Höll man flaskan mot ljuset såg den inte speciellt imperialistisk ut. Halvröd och genomskinlig och det tycker vi inte om. Smaken däremot var hur bra som helst, även denna var från 2007 men om lagringen bidragit kan jag inte säga.

bryggeriet

Lördagen började tidigt, kl 07.30 gick vi ner till bryggeriet i källaren för att påbörja bryggningen av en imperial stout. Det är fjärde ölen vi brygger och efter resultatet av dem så har vi stora förhoppningar på denna. Till höger finns delar av ingredienserna. Malt (pale ale, pilsner, caramunich, ampber, pale chocolate, chocolate och svart), humle (amarillo och simcoe), jäst (speciell jäst för imperial öl som jag ej kommer ihåg namnet på), bryggd espresso samt ljust och mörkt muscovadosocker.

ingredienser

Vi började med krossning av malt i pappas hembyggda kross, vi fick dock avbryta och fara upp till pappas jobb och göra lite mindre svetsjobb så den skulle driva bättre. När all malt var krossad var det dags för mäskning. Vi det här laget såg det inte speciellt aptitligt ut, mer som grismat än som angenäm svart dryck. Allt gick dock som planerat och vi lakade först ur ca 12 liter vört som vi sparade för sig och fortstatte sedan och lakade ur 14 liter till. detta gjorde för att det första som kommer ut innehåller mer av så resultat blir mer extremt.

mäskning

Därefter kokte vi den första satsen och använde 100 g simcoe humle, 4 dl bryggd espresso och 400 g muscovadosocker, resultatet blev en vört med OG 1110 (kommer ge 10-10,5 % alkohol) och ca 100! i IBU (yeti har 75). Den andra kokades med 100 g amarillo humle och 400 g muscovadoscker, OG blev 1080 (ger ca 8 % alkohol) och ca 80 i IBU. Vi samlade upp 10 l av varje sort och jäser dem nu i glasdamejan.

jäsning



Färgen på båda ölen är extrem svart och helt ogenomträngligt av ljus. Det ska verkligen bli spännande att smaka denna brygd om någon månad. Vi drack givetvis även öl under dagen. Först ut var en alltid lika god Beer Geek Breakfast och några timmar senare en angenäm tjeckisk pilsner. Tycket vi behövde hylla svartölen genom att dricka ur den sista pilsner jag hade hemma. Nu blir det bara svarta öl ett tag framöver.



Hoppas ni orkat läsa detta förlånga inlägg
/Capsören

2 comments:

  1. Jäkligt kul läsning! keep us updated! Drack själv lite svart guld igår, en St Peters Cream Stout. Nästan glömt bort den. Riktigt god och prisvärd på det.

    Capten

    ReplyDelete
  2. Nej nej, det var inte alls för långt! Du får gärna brodera ut lite mer nästa gång, till och med :D Är ju skitkul att läsa om hembryggning :)

    //Capinnören

    ReplyDelete